We hebben de onderhoudstips samen gebracht met deze 10 vuistregels:

Een houten meubel mag niet te dicht bij een warmtebron (kachel, radiator, boiler, …) staan. Hout is een levend materiaal dat constant vochtigheid opneemt of afstaat naargelang de vochtigheidsgraad van de omgeving. Een te droge lucht is evenmin aangewezen. Warmte en droogte zorgen er vaak voor dat het hout begint te “werken”. U moet er vooral voor zorgen al te grote schommelingen in de temperatuur en de vochtigheidsgraad te voorkomen.
Zowel voor leder als voor hout bedraagt de ideale temperatuur 18-20°C en is een vochtigheidsgraad vereist van 60 à 70 %.

Het regelmatig verluchten van de kamers is niet alleen goed voor de bewoners, maar ook voor de meubelen. Een goede luchtcirculatie voorkomt immers vochtproblemen zoals schimmels. Bij het betrekken van een nieuwe woning worden de meubelen al te vaak té dicht tegen de muur geplaatst. Zeker wanneer de wanden bepleisterd zijn, moet dit absoluut worden vermeden. De lucht moet dan vrij kunnen circuleren tussen muur en meubel. Enkele centimeters afstand van de muur zijn tijdelijk onontbeerlijk.

Sterk zonlicht schaadt de oppervlakte van uw meubelen en kan leiden tot verkleuringen. Dat u zetels of andere meubelstukken beschermt door ze te bedekken met kussens en doeken is een fabeltje. Eerst en vooral mag u dit zeker niet doen tijdens de eerste maanden. Omdat lucht en licht niet overal bij kunnen, is de kans groot dat u achteraf merkt welke plaatsen bedekt zijn geweest. Bovendien verhindert te veel bedekking dat het meubel ademt, vooral bij houten meubelen.

Armleuningen van zetels zijn niet gemaakt om op te zitten, een stoel is geen schommel en een tafel is geen ladder, net zoals een bed geen trampoline is. Laden die openstaan dienen niet om op te leunen. Kortom, behandel uw meubelen met respect. Deuren en laden van kasten kan u beter zoveel mogelijk sluiten. Sloten en scharnieren moeten met zorg worden behandeld en indien nodig zo snel mogelijk hersteld of gesmeerd. Het is ook beter om meubelen zoveel mogelijk te laten staan en niet om de haverklap te verplaatsen. Verplaats nooit volgestouwde meubelen, maar maak ze eerst leeg.

De levensduur van een meubel hangt af van een zeker evenwicht. Een kastdeur die “sleept” is snel bijgeregeld. Staat de kast op een oneffen ondergrond, herstel dan dit euvel met een stukje hout of karton dat u onder één van de poten schuift. Op die manier staat de kast weer in evenwicht.

Behandel uw meubelen met respect indien u ze in hun oorspronkelijke staat wil houden. Zo wordt een hete ovenschotel beter niet zonder onderlegger op een houten oppervlak van de tafel gezet.

Net als andere voorwerpen hebben meubelen te lijden onder het stof. Het stof moet dus regelmatig worden afgenomen met een propere doek. Voor textiel zijn een borstel of stofzuiger aangewezen.

Bij het stofzuigen moet u opletten de meubels niet te beschadigen. Scherpe randen kunnen lelijke krassen maken.

De enige goede plaats om ze te doven is de daartoe bestemde asbak. Roken kan ook de gezondheid van uw meubelen schaden.

Vraag bij de aankoop van een meubel steeds informatie aan de verkoper over het gebruikte materiaal en de afwerking. Dit om het aangepaste onderhoudsproduct te kunnen kopen. Lees nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van het gekochte onderhoudsproduct en de eventuele aanbevelingen van de fabrikant. Voor u begint met de schoonmaak van meubelen, is het aangewezen het product eerst uit te testen op een minder zichtbaar plekje. Breng nooit onderhoudsproduct rechtstreeks op het meubel aan, maar spuit of smeer eerst een beetje op een zachte poetsdoek. Wees ook nooit kwistig met schoonmaakmiddelen. Behandel één materiaal tegelijk en dek het andere af. Rook niet tijdens de behandeling en vermijd de nabijheid van een warmtebron. Bewaar geopende onderhoudsproducten in hun oorspronkelijke verpakking en buiten handbereik van kinderen. U doet er ook goed aan de kamer achteraf te verluchten.

Meer onderhoudstips op de site van de nationale beroepsvereniging van meubelhandelaars (Navem).